Gdzie zjeść nad morzem najlepszą rybkę?

Smażalnie ryb Świnoujście

Zaczynając od lewej strony polskiej linii brzegowej nad Morzem Bałtyckim, należy wspomnieć o Świnoujściu, gdzie wśród lokali gastronomicznych króluje Restauracja Mistral, która znalazła się w finale plebiscytu „Mistrz Smaku”, a ponadto posiada certyfikat jakości Tripadvisor. Miejsce to zachwyca kompozycją smaków, a także artystycznym udekorowaniem potrawy. Szefowie kuchni pragną pokazać, że „wyjście na rybkę”, nie ma się kojarzyć z mięsem podanym w asyście frytek na papierowym lub plastikowym talerzu. W internecie znajdziemy całe menu, wraz ze zdjęciami potraw, a także opiniami innych konsumentów. Ze względu na graniczną lokalizację Świnoujścia, nie da się ukryć, że jest to miejsce, gdzie większość turystów stanowią Niemcy. 

Międzyzdroje - gdzie zamówić smażoną rybę

Zmierzając wybrzeżem Morza Bałtyckiego na wschód, kolejna duża miejscowość to Międzyzdroje ze słynną plejadą gwiazd czy też Muzeum Figur Woskowych. To właśnie na głównej ulicy – Promenadzie Gwiazd, pod numerem 15 funkcjonuje Smażalnia ryb MIZ-30. W miejscu tym szefowie kuchni zapewniają, że otrzymać można ogromny wybór największych skarbów Morza Bałtyckiego. Zakupisz tu świeże ryby, gdyż połów odbywa się każdego ranka, a wśród nich są np.: łosoś, węgorz, halibut, maślana, tilapia, flądra, karmazyn, miętus, śledź, brzuszki z łososia, dorsz, sandacz, kergulena i kalmary. Jak widać jest to bardzo duży wybór w porównaniu do innych miejsc. 

Dziwnów - tradycyjna smażalnia ryb

Przemierzając dalej w stronę Helu, można zatrzymać się w miejscowości Dziwnów, gdzie znajduje się Rybacka Smażalnia Wędzarnia na osiedlu Rybackim 113A. Tutaj można skosztować łososia wędzonego na ciepło, który jest mięciutki i soczysty, a każdy jego kawałek rozpływa się w ustach, lub wędzonego zimnym dymem, o delikatny i niepowtarzalnym smaku. To właśnie w tej smażalni można nabyć tuńczyka wędzonego na zimno, co powszechnie wiadomo, jest jak dotąd rzadkością. 

Kołobrzeg - ryby z Bałtyku

Kołobrzeg, ze względu na swoją dużą powierzchnię, oferuje więcej miejsc, gdzie można udać się na smażoną rybę, jak np.: Ryby Rewiński, Pirania, Fishka-fiszka, Belona i Chata Rybaka. Pierwsza z wyżej wymienionych smażalni przyciąga nie tylko ze względu na serwowanie smażonych ryb z różnymi sosami, ale też ze względu na wspaniały widok prosto na Bałtyk. W tym miejscu specjalnością szefa kuchni są pierogi z farszem dorszowo-łososiowym polane sosem chrzanowym. 

Unieście - świeża rybka z kutra

Miłośnikom ryb prosto z kutra poleca się wyjazd do Unieścia, gdzie można skonsumować świeże ryby bez powszechnie używanych ulepszaczy. Flądrę, dorsza czy też łososia można tu zjeść w tradycyjny sposób z surówką i frytkami. Oczywiście kupi się też, już nie smażoną, a wędzoną rybkę na wynos. Przystań rybacka w Unieściu jest zarówno smażalnią, jak i kawiarnią, także jeśli jest jeszcze miejsce i ochota na deser, to nie stanowi to problemu. W tej niewielkiej rodzinnej restauracji można także nabyć wędzone ryby, żeby zabrać na wynos i przedłużyć sobie smak wakacji.

Dąbki - grilowane ryby

Podążając dalej linią brzegową Morza Bałtyckiego, docieramy do miejscowości Dąbki, a tam zaprasza słynny Fish Pub, który oferuje świeże ryby wędzone lub grillowane, a także zapiekane w piecu. Wystrój wnętrza został zaprojektowany tak, żeby przyciągać nie tylko dorosłych konsumentów, ale i umilić czas dzieciom. Nad sufitem wiszą żagle, a na sznurkach zostały popowieszane różne morskie atrybuty, jak. np. koło czy bojka. Zaglądając do menu, można wybrać tu zupę rybną, a także makaron ze świeżym łososiem ze szpinakiem czy sałatkę z tą rybą.

Darłówko - Dom Rybaka

Kolejnym punktem gastronomicznym, który zapewnia świeże ryby, jest Smażalnia ryb – Dom Rybaka w Darłówku, gdzie w istnie drewnianej scenerii, na tarasie można spędzić miły czas przy posiłku, obserwując zacumowany statek Król Eryk I. Jeśli byłoby chłodno lub zbyt wietrznie, można zająć stolik w środku lokalu, gdzie dominuje biało-czerwona sceneria, a całość jest bardzo czysta i schludna. Czym zaskoczy ten punkt gastronomiczny? Przede wszystkim tym, że w menu znajdziemy ryby z grzybami, natomiast nie ma żadnych słodkich przekąsek, jeśli mamy ochotę na deser przy asyście kawy. 

Łeba - pierogi z łososiem

Łeba usytuowana w północnej Polsce nad Morzem Bałtyckim, a dokładnie na wybrzeżu Słowińskim, to duża miejscowość wypoczynkowa, z ogromną ilością restauracji na bardzo wysokim poziomie. Pierwszym lokalem gastronomicznym zapewniającym nam w menu ryby jest Chata Rybacka, a ryby można zakupić tu smażone, grillowane i z pieca. Miejsce to jest czynne przez cały rok, w sezonie ustawiają się ogromne kolejki. Tak samo na posiłek trzeba troszkę poczekać, ze względu na fakt, że wszystko przygotowywane jest zawsze na świeżo. Menu zachwyca pomysłowością, gdyż można tu skonsumować delikatny rosół rybny, czy np. żurek rybny z kiełbasą z wędzonego łososia. Następnie pierogi z łososiem i szpinakiem serwowane ze śmietaną lub gołąbki rybne z ziemniakami, a wszystko oblane sosem pomidorowym. To tylko nieliczne z pozycji tej smakowitej restauracji, także, jeśli ktoś planuje być w Łebie lub w pobliskich miejscowościach nadmorskich, warto tu zajrzeć. 

Najlepsze smażalnie nad Bałtykiem

Polskie wybrzeże, a zwłaszcza miejscowości turystyczne oferują bogatą i zróżnicowaną ofertę ryb prost z Bałtyku. Znajdziemy w nich nie tylko tradycyjne dania, ale również dania w nowoczesnym wydaniu. Najlepsze smażalnie nad Bałtykiem oferują ryby od lokalnych dostawców i wysokiej jakości obsługę. 

Planujesz wypoczynek nad polskim morzem? Skorzystaj z oferty naszej ogólnopolskiej bazy noclegowej i zarezerwuj nocleg przez Internet.